IK:mijn innerlijke houding als team’werker’: mijn beroepshouding in het werken met teams. Hoe blijf ik een ‘neutrale’ waarnemer vanuit ‘holding space’? Wie ben ik (identiteit) als teamwerker, wat is mijn missie en blijf ik uit verstrikkingen? Hoe blijf ik op mijn ‘plek’ als teamwerker?
HET TEAM:het team als systeem: hoe faciliteer ik het team naar een optimaal functionerend team? Hoe draag ik bij aan een gezonde balans tussen het inhoudscontract en het relatiecontract? Hoe detecteer, voorkom en integreer ik ‘verborgen’ contracten?
DE ORGANISATIE:het systeem rondom het team: Hoe draagt het team bij aan de doelen van de organisatie? Wat is de plek van het team binnen de organisatie? Waarom is het team een team, voor wie is het team een team? Wat is systemisch benaderd het verloop van het team (leiderschap, patronen, incidenten) binnen de organisatie? Welke dynamieken in de organisatie beïnvloeden het functioneren van het team?
Systemisch Teamwerk vertrekt vanuit de systemische filosofie/theorie en de methodiek van het werken met opstellingen en systemische werkvormen. Vanuit dit denkraam geeft de opleiding je concrete gereedschappen om teamleden optimaal te laten samenwerken en teams naar een werkbare plek binnen de organisatie te begeleiden. Vanuit deze systemische bril biedt de opleiding je een reeks aan praktische NLP-technieken waarmee je methodisch bijdraagt aan een optimale communicatie en gezonde verhoudingen.
Aan de slag met NLP
Startdata en inschrijven
Principes uit de eeuwenoude Ubuntu filosofie geven teamwerkers concrete tools over besluitvormingsprocessen, inclusiviteit versus polarisatie en de balans tussen ‘wij’ en ‘ik’.
In 6 dagen doorloop je een proces van visie naar werkvloer, van bewustwording naar praktisch handelen in het werken met teams. Het verrijkt je (toegepaste) kennis over systemisch werk, het geeft je methodische werkvormen in teamprocessen en brengt je in een proces van persoonlijke groei als teamcoach. Systemisch Teamwerk biedt je concrete tools om teamdynamieken te begrijpen en te beïnvloeden door middel van systemische interventies. Het geeft je ook inzicht in de wijze hoe je zelf jouw plek in teams inneemt. Dit zorgt voor een complete en diepgaande systemische aanpak. Doordat je patronen en dynamieken binnen organisaties en teams leert te herkennen, ga je bewuster handelen als teamcoach. De opleiding wordt afgesloten met een persoonlijk reflectie-& literatuurverslag en een persoonlijke presentatie.
Wat leer je? In de 6-daagse opleiding reizen we langs de hierboven genoemde thema’s. Elke training sluiten we op maat aan bij de leervragen van deelnemers. We benoemen hier de thema’s die in relatie tot de leervragen aan bod komen.
Ik als teamwerker centraal- Mijn ‘plek’ in de organisatie in verhouding tot team /managementbestuurslaag
- Waarom is het team een team?
- De holding space plek van de professional: taken van team en teamleider?
- Mijn valkuilen in teamleiding vanuit de drama-driehoek & ego-posities
Het team centraal- Inhouds- en relatiecontract (“verborgen” contracten)
- Systemische oerkrachten in het team: binding-ordening-balans
- Dyadic process als open dialoog in teams
- Systemische werkwoorden binnen de teamdynamiek
- Landscaping: systemisch storytelling
- Fysieke team-tijdlijn‘Live’ opstelling van het team (mijn plek in het team)
- Onderstroomtechnieken (Deep Democracy): gesprek op voeten & pijlen gooien
- Ubuntu: Indaba = betrokken besluitvorming
De organisatie (van het team) centraal- De plek van het team in de organisatie (opstellen van waarnemingsposities)
- Polariteiten in teams en organisaties (perspectieven)
- Teams/organisaties in beweging: transformatie-processen in fasen
- Matchen van persoonlijke – en organisatie-waarden: 3 horizon model van McKinseyOrganisatietrauma & teamdynamiek
Teams/organisaties in beweging: transformatie-processen in fasenMatchen van persoonlijke – en organisatie-waarden: 3 horizon model van McKinsey
- Organisatietrauma & teamdynamiek
Wat kun je verwachten?Langs deze thema’s verloopt de aandacht van ‘ik als teamcoach’, langs ‘de patronen van het teams’ naar ‘systemische dynamieken van organisaties’, waardoor we steeds meer uitzoomen. Teams hebben hun eigen unieke dynamieken en wetmatigheden, die direct van invloed zijn op de samenwerking (relatiecontract) en prestaties (inhoudscontract).
Hierbij leer je met concrete systemische technieken en NLP-tools teams in ontwikkeling te brengen, op weg naar een optimaal inhouds- en relatiecontract. Daardoor krijg je een breed scala aan werkvormen aangereikt die je direct in de praktijk kunt toepassen.
De Ubuntu filosofie leert je op een holistische en ecologische wijze naar een team (en de gehele organisatie) te kijken en deze leert je ook hoe je de boven- en onderstroom kunt herkennen en welke technieken je kunt inzetten om patronen binnen een organisatie bloot te leggen en te doorbreken.
Systemisch werken, ontwikkeld door Bert Hellinger en verder verfijnd door anderen, omvat diverse methodieken, soms met en soms zonder representanten. Deze krachtige aanpak wint aan populariteit omdat mensen beseffen dat we allemaal in systemen leven, of het nu gaat om werk, sport, of vriendschappen. Daarom wordt het steeds gebruikelijker om bij problemen of terugkerende patronen te onderzoeken wat er in het systeem speelt.
Systemisch werken biedt diepgaande inzichten door de oorsprong van een vraagstuk op te sporen. De opsteller onderzoekt tijdens een opstelling wat er in de geschiedenis van de coachee of het organisatiesysteem speelt en hoe het probleem van de coachee een oplossing kan zijn voor dat systeem.
Hoewel een opstelling een structuur heeft, is er geen vast protocol. Als begeleider moet je denken en voelen in balans brengen, op je intuïtie leren vertrouwen, en met een neutrale blik werken, zodat de opstelling kan “stromen”.
Systemisch werken vraagt om openheid, de bereidheid om anders te kijken, in gehelen te denken, fenomenologisch te werken, verbanden te ontdekken, en alles en iedereen in te sluiten. Zo ontwikkelt de opstelling zich naar een inzichtgevend of helend moment, gericht op inzicht zonder oordeel.
GrondigIn onze opleidingen gaan we altijd een stap verder. We streven naar het maximale resultaat voor onze deelnemers. We verdiepen de leerstof door theorie te combineren met veel praktijkoefening, zodat je alles niet alleen begrijpt, maar dat je dit ook doorleefd en blijvend kunt toepassen. Dit vertaalt zich in een duidelijke plus voor al onze opleidingen, de plus van Vidarte.
Het volgen van de opleiding systemische teamwerk heeft mij een verdieping gegeven op het systemisch werken met teams. Naast het werken met opstellingen, wat ik leerde tijdens de opleiding organisatie opstellingen, heb ik mijn rugzak kunnen vullen met nog andere tools om systemisch aan de slag te gaan. Ook ben ik me veel bewuster in wat ik mee breng in mijn team waardoor ik mezelf daarin fijner beweeg.
Claudia Hendriks
Organisaties zijn levende wezens. Het zijn levende wezens omdat ze voornamelijk bestaan uit mensen: mensen die op hun beurt weer deel uitmaken van teams. Organisaties en teams hebben daarmee hun eigen emoties, wensen en behoeftes. Ze kunnen ontregeld raken, ze kunnen de weg kwijt raken, ze kunnen vastlopen en ze kunnen zelfs trauma's oplopen. Allen zaken, die als ze niet tijdig herkent, erkent en vervolgens professioneel worden opgepakt tot desastreuze gevolgen kunnen leiden.
Marc Verheyen
CEO Flexclinics
Ik heb de opleiding Systemisch Teamcoaching als super waardevol ervaren. Deze zorgde voor echte praktische handvaten in het toepassen van systemisch werk in mijn workshops met teams bij Vanderlande. De vele oefenvormen en het werken met echte praktijkvoorbeelden droegen daar echt aan bij.
Hélène Moonen
Senior HR manager Vanderland
Prettig compacte en zeer volledige training waar ik heel veel van geleerd heb in korte tijd! Peter is echt een meester in zijn vak en ik heb aan zijn lippen gehangen voor alle pracht verhalen uit eigen doos. En dat op een top lokatie. Een hele warme aanbeveling!
Mariska Bongaards
Afdelingsdirecteur gemeente Amsterdam
dinsdag 25 november
woensdag 26 november
woensdag 17 december
woensdag 7 januari 2026
woensdag 21 januari 2026
woensdag 4 februari 2026
Trainer: Peter Dalmeijer
Het veld van Leiders en Teams
Deze toegepaste systemische opleiding maakt deel uit van een tweeluik “Veld van Leiders en Teams” en is tevens ook als losse 6-daagse training te volgen.
* De vermelde tarieven op onze site zijn exclusief BTW.
In sommige gevallen zijn opleidingen vrijgesteld van BTW. Neem contact op welke regels er voor jou van toepassing zijn, we kijken graag met je mee.
dinsdag 25 november
woensdag 26 november
woensdag 17 december
woensdag 7 januari 2026
woensdag 21 januari 2026
woensdag 4 februari 2026
Trainer: Peter Dalmeijer
Het veld van Leiders en Teams
Deze toegepaste systemische opleiding maakt deel uit van een tweeluik “Veld van Leiders en Teams” en is tevens ook als losse 6-daagse training te volgen.
* De vermelde tarieven op onze site zijn exclusief BTW.
In sommige gevallen zijn opleidingen vrijgesteld van BTW. Neem contact op welke regels er voor jou van toepassing zijn, we kijken graag met je mee.
Verscholen in het groen ligt Villa Vidarte, een bijzondere plek waar je de kracht van verbinding ervaart. Een unieke, warme en fijne plek die voelt als thuiskomen.
Vanuit hier geven we onze opleidingen en organiseren trainingen, events, coaching, opstellingen en organisatie/ individuele begeleiding.
Villa Vidarte is een bijzondere plek die een blijvende indruk achterlaat.
Bel dan gerust naar 073 644 0936 of kom langs. We helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen.
Contact opnemen
In deze opleiding richten we ons enerzijds tot trainers en (team)coaches, die als externe experts binnen organisaties aan de verbetering van teamdynamieken werken. Bekendheid met systemisch werk en opstellingen is een vereiste. Anderzijds geeft de opleiding leiders, managers en (interne) teamcoaches inzichten en handvatten waarmee ze hun werk kunnen verbreden en verdiepen vanuit een systemisch perspectief.
Na het afronden van de opleiding ben je je bewust van teamdynamieken en beschik je over effectieve werkvormen om teams naar een optimale samenwerking te brengen. Daarnaast heb je geleerd op een systemische wijze uit te zoomen naar de organisatiedynamieken en de impact die dit op teams heeft. Bovendien heb je gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling als teamcoach, waardoor je sterker in je rol staat en beter kunt inspelen op complexe vraagstukken binnen teams en organisaties.
De opleiding bestaat uit 6 dagen, waarin zowel theorie als praktijk worden behandeld. Naast de opleidingsdagen is er een extra tijdsinvestering nodig voor oefenmomenten, die gemiddeld 2 dagdelen in beslag nemen. Daarnaast wordt verwacht dat deelnemers literatuur uit de manual bestuderen, wat neerkomt op ongeveer 10 uur zelfstudie.
De opleiding wordt afgesloten met een reflectie- en literatuurverslag. Daarnaast presenteren de deelnemers hun eigen groei en proces in de vorm van een presentatie (hoe pas ik systemisch teamwerk toe in mijn werk?).
De opleiding Systemisch Teamwerk van Vidarte is op HBO-niveau en ze is toegankelijk voor cursisten met een MBO-, HBO- of WO-vooropleiding. Tevens wordt gevraagd om kennis van opstellingen en systemisch werk, of een ruime ervaring als leider. Wanneer je niet aan deze voorwaarden voldoet, kun je na een persoonlijke mondelinge intake alsnog worden toegelaten tot de opleiding.