Look and feel

Zie mij, dit is mijn leven

Old man take a look at my life,
I’m a lot like you.
I need someone to love me the whole day through.
Ah, one look in my eyes
and you can tell that’s true.

Old Man. Neil Young, harvest – 1972

Ik wil gezien worden, ik wil gehoord worden! Zeg me dat ik het goed doe, ben trots op mij.

Kinderen willen de goedkeuring van hun ouders. Ik wil mijn eigen leven leiden en tevens wil ook dat jij me daarin erkent. Het begint al heel jong. Kijk mama, ik durf van de duikplank… ik heb alle sommen goed….ik ben aanvoerder van het elftal geworden! Toen mijn zoon zijn eerste liedje op de piano speelde was ik trots, zijn ouders stonden voor hem te applaudisseren en hij was ook heel trots. Word ik gezien, word ik gehoord en word er van mij gehouden. Deze voorwaarden kanen dat we onszelf durven te laten zien.

Neil Young durfde zichzelf al heel jong te laten zien. Hij zette zijn compositie ‘Old Man’ op het meesterlijke album Harvest op 27 jarige leeftijd. Hij schreef het voor de oude man waarvan hij zijn ranch huurde. Neil’s vader was trots op dit lied en dacht dat het voor hem geschreven was. Voor velen is dit liedje dan ook een klassieke uitreiking van een zoon (of dochter) naar vader. Oude man, ik heb iemand nodig die de hele dag van mijn houdt, hou van mij papa. Het is een universeel verlangen.

Dit lied is al helemaal bijzonder omdat vaders en zonen vaak niet makkelijk hun liefde en trots naar elkaar kunnen uiten. Het hele album Harvest straalt een dromerige sfeer van verlangen uit. In dat kader doet Old Man verlangen naar een liefhebbende vader. Volgens Neil hebben we allemaal behoefte aan liefde, jong of oud. Daarin zijn we gelijk, ook al verschillen onze levens van elkaar. Dat heeft Neil mij via Harvest geleerd en dat heeft me geholpen om mijn trots naar mijn zoon te kunnen uiten. Muziek heeft een helende werking.

Ik voel dat het gaat gebeuren
Feeling Good
Andere berichten