Look and feel

Zeg het met humor

Allemaal op weg naar niets,
doen we zus of zomaar iets.
Soms net echt, maar meestal kitsch,
want wie speelt er nog zichzelf.
Weet je nog wanneer dat was,
toen je nog geen ander was.
Niet in harnas achter glas,
maar je eigenlijke zelf.
Zoek jezelf broeder, vind jezelf,
wees en blijf alleen jezelf.

Zoek Jezelf (Lay It Down: Gene Thomas – 1971). Kees van Kooten / Wim de Bie: Het simplisties verbond, De eerste langspeelplaat van het Simplisties verbond – 1975.

De boodschap en de verpakking, dat zijn natuurlijk twee verschillende dingen. Hoe verpak jij jouw boodschappen? Heb je het al eens met humor geprobeerd? In mijn coaching heb dit veel gebruikt bij managers. Je kunt je irriteren aan medewerkers, maar heb je jouw boodschap ooit met humor gebracht? C’est le ton qui fait la musique, toch?

De meesters van humorvol verpakte politieke en maatschappelijke thema’s blijven voor mij Kees van Koten en Wim de Bie, in de volksmond: Koot en Bie. Ze verpakten in de jaren ’ 70 en ‘80 en hun boodschappen op onnavolgbare wijze, soms in onvervalst Haags en hier zelfs als een spirituele boodschap: wees jezelf! Een Dalai Lama oproep in een smartlap. Zeg het met humor, we kunnen er om lachen en de boodschap komt ook nog binnen.

Door de herhaling wordt het bijna gospel. “Met make make-up van oor tot oor stelt zijn vrouw een ander voor’, geniaal! Ze hebben het uitgegeven in 1975 maar het is actueler dan ooit. De plastic industrie, kosmethische ingrepen zijn volledig ingeburgerd en toch ben ik steeds weer verbaasd als ik een nog jonge BN’er met een verbouwd gelaat zie. Dan denk ik altijd even aan ‘zoek jezelf’ Ik mis Van Kooten en De Bie en hun keek op de week. Hulde…

Alles kan een trigger zijn
Laat je emoties zien, puur zoals je het voelt
Andere berichten