Look and feel

Wat je uitzend krijg je terug

Always look on the right side of life…
(whistle)
Cheer up ya old bugga, c’mon give us a grin!
There ya go, see!
Always look on the right side of life…

Always look on the bright side of life. Eric Idle: Monty Pyton,
Monty Pyton sings – 1998 (Motion picture ‘Life of Brian’ 1997)

Het lijkt zo’n cliché: is het glas half leeg of half vol? Deze uitspraak is jaren geleden al tot mij gekomen. Je kent ‘em vast wel. Ik kon toen niet vermoeden dat ik deze afgezaagde uitspraak vele jaren later op een andere manier als heel erg waar en waardevol zou gaan ervaren. Laat me het even weghalen bij het beeld van het half volle of lege glas. Dan gaan we naar de beweging achter de uitspraak en dat wil ik even uitleggen. Je kunt elk voorval elke betekenis geven. Gebeurtenissen, momenten, situaties, incidenten hebben zelf geen betekenis. De dingen betekenen niets. Wij geven er onze eigen betekenis aan.

NLP noemt dat herkaderen: geef er een andere betekenis aan, plaats het in een ander kader ook wel bekend als ‘omdenken’. Wat je aandacht geeft gaat groeien, ook weer zo’n spreuk. Deze spreuk ligt direct in het verlengde van het half gevulde glas. Geef ik de leegte aandacht dan gaat ‘leeg’ groeien. Geef ik het volle deel van het glas aandacht dan gaat ‘vol’ groeien. Ga ik letten op rode sportauto’s dan ga ik er ineens heel veel zien. Waren ze er dan eerst niet, natuurlijk wel, maar ik had mijn focus daar niet.

De Wet van de Aantrekking gaat nog een fikse stap verder: geef je duurzaam aandacht aan wat je NIET wenst, dan ga je dat aantrekken en geef je goed aandacht aan wat je WEL verlangt, dan ga je dat aantrekken. Mensen die het glas half vol vinden trekken vol aan en mensen die het glas half leeg vinden trekken leeg aan.

Mohammed Ali snapte dit al met zijn uitspraak: I’m the greatest! Hoe knap heeft Monty Pyton met: “always look on the bright side of life” ons laten lachen om de geweldige en unieke Monty Pyton humor, met Jezus aan het kruis? Tevens heeft het een prachtige onderlaag: When you’re chewing on life’s gristle, don’t grumble, give a whistle! Als het je tegen zit: fluit dan een liedje en breng jezelf in een betere stemming. Dat heb je nodig om positiviteit aan te trekken. In een sombere bui kun je geen positiviteit aantrekken. Daarvoor moet het glas half vol zijn. Dus het beleven van het leven als een halfgevulde glas is veel meer dan ‘wel’ of ’niet’, het geeft richting aan je hetgeen je aantrekt: voorspoed of tegenspoed, beperking of overvloed? (fluit een deuntje…)

Ja maar…
Waag ik de sprong of blijf ik waar ik ben?
Andere berichten