Wat is NLP?

Hoe (goed) communiceer jij? Hoe ga je om met de mensen om je heen, zoals je partner, familie, kinderen en/of collega’s? Op welke manier functioneer je op je werk? Dit zijn enkele vragen die ten gronde liggen aan NLP ofwel Neuro Linguïstisch Programmeren. Lees hier meer over meer uit jezelf en uit anderen halen & hoe NLP hier concrete handvaten voor biedt:

NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een heldere en effectieve communicatiemethodiek enerzijds een methode waarmee het mogelijk is om inzicht te krijgen in hoe iemand de werkelijkheid waarneemt. Hoe iemand betekenis geeft aan wat hij meent waar te nemen en waar dit vandaan komt.

Anderzijds is NLP een methode die mogelijkheden biedt om op een andere wijze te leren waarnemen. Dit heeft als doel de betekenis van wat je waarneemt te beïnvloeden en om patronen te veranderen. NLP is dus een methode die leidt tot inzicht en verandering met meer persoonlijke effectiviteit, flexibele communicatie en veranderingen in denken en doen!

Neuro

We nemen de wereld waar via onze vijf zintuigen: we zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Alle zintuiglijke informatie die binnenkomt wordt via ons zenuwstelsel verwerkt in onze hersenen. Daar wordt de informatie gezeefd, geordend, gecodeerd en vormt de overgebleven informatie een soort film die zich voortdurend in onze hersenen afspeelt.

Linguïstisch

Aan deze film geven wij betekenis en hechten wij waarde. De betekenis die we geven aan de binnengekomen informatie uiten we via taal. Dit doen we verbaal, maar ook non-verbaal. Via onze taal, intonatie en lichaamstaal maken we duidelijk welke betekenis we aan onze waarneming geven.

Programmeren

Op het moment dat we betekenis hebben gegeven aan de film, wordt er meteen een programma geopend in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we in een bepaalde gemoedstoestand terechtkomen. Als we in deze gemoedstoestand of ‘state’ zijn, worden er weer andere programmaatjes geactiveerd die spieren in ons lichaam aansturen. Zo ontstaat lichaamstaal en ons gedrag.

Ons gedrag bestaat dus uit onbewuste, automatische programma’s en aangeleerde patronen. Ons gedrag ligt daarom in het verlengde van de betekenis die we aan onze waarnemingen hebben gegeven. We gedragen ons overeenkomstig aan de gedachten en gevoelens die uit onze waarnemingen ontstaan zijn.

Vidarte Zomer Plaza - Sprekers

Samen met onze trainers & partners verzorgen wij NLP trainingen, cursussen en workshops, waaronder de NLP Practitioner+ opleiding.

Pioniers in NLP

Wil je meer weten over de oorsprong van de technieken die in NLP worden toegepast? NLP en NLP technieken hebben een hele geschiedenis waar bepaalde pioniers aan hebben bijgedragen om deze vorm te geven.

Hieronder vindt je een aantal van de mensen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van NLP:

  • Fritz Perls
  • Gregory Bateson
  • Milton Erickson
  • Robert Dilts
  • Richard Bandler
  • John Grinder

Kennismaken met NLP

Heb je interesse in NLP opleiding, cursus of workshop? Je kunt bij Vidarte een volledige NLP Practitioner + opleiding volgen.Wil je liever eerst kennismaken en ervaren wat het is voordat je besluit aan een hele opleiding te beginnen? Je kunt je ook inschrijven voor de introductiecursus NLP of kom langs op een NLP informatieavond.

Praktische informatie

De Zomerplaza vindt plaats op 16 september van 10:00 tot 17:00 op het terrein van de Ijzeren Man (Boslaan 49, 5363 NX, Vught). De kosten voor deze dag, inclusief lunch en koffie/thee, zijn €35. Kom je met tweeën? Dan krijg je korting en betaal je €55 voor twee kaartjes.

Wij kunnen niet wachten en zien je graag! Ben jij erbij?

Bekijk alle NLP Opleidingen

Meer artikelen over NLP, Vidarte en Persoonlijke ontwikkeling

Nieuws

Systemisch werk: hoe kies je tussen de verschillende opleidingen?

Bij Vidarte bieden we verschillende variaties van opleidingen in Systemisch Werk. Zo heb je Familieopstellingen,…
Yvonne Stams Webinar
Nieuws

Referenties NLP Master Practitioner+

NLP Master Practitoner+Net zoals in de opleiding NLP Practitioner+ heeft de NLP Master opleiding twee kanten:…
NLP Opleiding Vidarte
Nieuws

Referenties Familie- & Organisatieopstellingen

Familie- & Organisatieopstellingen De oorsprong van Systemisch Werken treffen we aan binnen Familiesystemen. In ons…