Look and feel

Voor altijd geankerd: Een klinkende symfonie

Mijn leven was naar de maan.
Meteen toen ik jou zag staan,
wat mij is overkomen
kan ik niet langer aan.
Als de nacht verdwijnt en de zon weer schijnt,
als ik jou zo zie klinkt een symfonie
en je weet hoeveel ik van je hou,
heel mijn hart staat open voor jou.

Als de nacht verdwijnt (Le soleil, Anny Schilder – 1990). Cees Tol / Thomas Tol: Jan Smit, Zonder jou – 2002.

Ken je dat gevoel: je maakt deel uit van een groep, er ontstaat een euforische sfeer en je gaat er in mee? Een gevoel van groepsanker! Een situatie waarin de groep een stemming heeft geankerd (als een soort Pavlov respons in het meervoud).

Ik ben, eerlijk gezegd, nogal kritisch naar muziek en teksten. Sommige dingen kunnen voor mij echt niet. Ik zal bij voorbaat muziek van mijn muzikale helden kopen en anderen, die niet in mijn straatje passen, daar zal ik me voor afsluiten, ik zap het weg of zet het af. En toen gebeurde het. Carnaval in Oeteldonk zoog me mee zonder kritisch te willen zijn. In de beroemde spiegeltent zong de hele groep alle liedjes mee, dus ik ook. Smartlappen moeten nu eenmaal lekker ‘bekken’ om het in volle borst mee te kunnen zingen. Als daar een tenenkrommend rijmschema voor nodig is dan doen we dat.

Hazes was de meester in deze dichterlijke vrijheid. Ik kende de tekst en artiest van deze meezinger niet en na drie Oeteldonkse dagen zong ik het ook uit volle borst mee. Het liedje bleef in mijn hoofd rondzingen en in nuchtere toestand las ik wat ik eigenlijk zo overtuigd meezong. Voor elke sfeer is blijkbaar een liedje en deze Jan Smit klassieker is een kraker. Waar de nacht symbool staat voor amoureuze momenten, wordt het hier gebruikt voor de donkere fase in een leven. De ochtendzon, die de nacht doet verdwijnen, zorgt dat ik jou zie… en wat rijmt er op ‘zie’? Juist; dan klinkt een symfonie, waardoor ik ineens veel van je hou.. en mijn hart open staat voor jou. Dat is pas een zonsopkomst, heel Volendam en Oeteldonk gelooft het. Kunst! Ik rijd in de auto, zet de radio aan, Jan zingt en ik zing met een big smile weer mee. Zo werkt ankeren.

Ik ben in de wieg gelegd om…
Andere berichten