Inspirerende verhalen

Inspirerende Verhalen

Inspirerende verhalen

Verhalen gaan door het leven heen en worden doorgegeven van generatie op generatie. Het vertellen ervan is een eeuwenoud ambacht dat al bestond ver vóór het schrift. Het is een uitvoerende kunstvorm, zoals muziek, toneel, dans en zo oud als de mens zelf.

Inspireren is iemand tot iets aanzetten, aanblazen, aanmoedigen, aansporen en bezielen.

Deze inspirerende verhalen, gedichten, teksten zijn door de trainers van Vidarte speciaal geselecteerd.

Wij wensen jullie heel veel leesplezier

Peter Dalmeijer Vidarte Zomer PlazaVerhalen reizen door de wereld. Mijn vriend en collega Arnold Vanderlyde vertelt op een inspirerende wijze tijdens zijn presentaties het verhaal van de generaal en de eilandbewoner. Als je het leest snap je meteen het verschil tussen DOELEN en WAARDEN. Waar gaat het jou in het leven om?

Peter Dalmeijer

De Generaal en de Eilandbewoner

Vakantie! Een rustige tijd zonder stress en poespas, gewoon lekker luieren. Voor de meeste mensen is dit zo het geval, maar niet voor de generaal! Met zijn vrouw is hij per boot op weg naar een mooi eiland in de Caribische zee.
“Zodra ik voet aan land zet houd ik de eerste de beste eilandbewoner aan en daag hem uit voor een wedstrijd!”

Bron: Een verhaal over het verschil tussen DOELEN en WAARDEN, teruggevonden op de website Woordmagie – John van Ierland

De Generaal en de Eilandbewoner

Lia Goossens Vidarte Zomer Plaza

Als mens, coach en trainer hebben we vaak de neiging om meteen in de helpmodus te schieten, de helpende hand te reiken. Bij NLP leren we dat vóór intuïtie , intentie en technieken, aanwezigheid het belangrijkst is.

Dit gedicht Helpen van Connie Coppen is een prachtig voorbeeld van hoe aanwezig zijn van fundamentele waarde is voor de ander.

Lia Goossens

Helpen - Conny Coppen -De taal van hart en handen

Helpen

“Kun jij mij helpen?”, vraag je mij
Nee, mijn lief, dat kan ik niet
Ik leer nog hoe mijzelf te helen

Bron: Dit gedicht gaat onderdeel uitmaken van Conny Coppen’s nieuwe boek ”De taal van hart en handen”, over mindfulness in de zorg wat momenteel geschreven wordt.

Peter Dalmeijer Vidarte Zomer PlazaWij zijn trots bij Vidarte. Peter Dalmeijer heeft een prachtig artikel geschreven over NLP en muziek in de lente-uitgave van het NVNLP-tijdschrift INzicht. Heb jij hem al gelezen? Wij geven je een kleine sneak-preview van het artikel.

Peter Dalmeijer

Een ontdekkingstocht naar de liefde tussen NLP en muziek’

Hoe kun je de juiste liedjes kunt inzetten als hulpbron? Er zijn liedjes die de boodschap van een NLP-vooronderstelling heel mooi in gewone mensentaal weergeven. Hoe kun je muziek effectief gebruiken in trainingen, presentaties en opleidingen? Muziek voegt Heart & Soul toe aan een boodschap.

Inzicht magazine stapel NLP en muziek
Het Kasteel - Love and Awakening - John Welwood

Het Kasteel

Stel je voor dat je een heel groot kasteel bent met lange gangen en duizenden kamers. Iedere kamer in het kasteel is perfect en bezit een speciaal geschenk. Iedere kamer vertegenwoordigt een bepaald aspect van jezelf en vormt een geïntegreerd deel van het complete, perfecte kasteel.

Bron: Welwood, J. (1997), Het kasteel (oorspronkelijk uit Love and Awaking, New York: Harper Perennial)

De Kok

Een boeddhistische meester las hardop een tekst. Het was een heel mooie tekst en iedereen was erg onder de indruk. Prompt kwam er de vraag: ‘Wie heeft deze woorden geschreven?’

Bron: Kaniok, E. & Kaniok, L. (2008)Voorbij de woorden, boeddhistische verhalen en parabels, Rotterdam: Asoka

De Kok - Voorbij de Woorden - Kaniok
De Waterdruppel

De Waterdruppel

Stel je eens voor: je staat in je tuin en je wil wat bloemen planten, maar het heeft al weken niet geregend en de aarde is droog en gebarsten. Bloemen planten gaat nu niet lukken, daar is de aarde te hard voor.

Bron: Kaniok, L. (2017), Stilte, een ode aan het leven, meditaties, bespiegelingen, oefeningen, verhalen & spreuken, Haarlem: De zinnige zaak, producten met een verhaal

Wie ben je?

Een vrouw verkeerde in een bewustzijnstoestand die lijkt op wat men coma noemt. Plotseling kreeg ze het gevoel dat ze zich in een onstoffelijk bestaansgebied bevond en wel in het centrum ervan.
Een stem vroeg: ‘Wie ben je?’

Bron: Kaniok, E. (2006), De taal van de stilte, verhalen en parabels uit Oost en west,Rotterdam: Asoka

Wie Ben Je
Luisteren

Luisteren

Eens zei de meester tegen zijn leerlingen: ‘Jullie luisteren niet om iets te ontdekken, maar om in mijn woorden te vinden wat jullie eigen mening kan bevestigen. Jullie argumenteren niet om de waarheid te vinden, maar om jullie eigen ideeën te bevestigen.’

Bron: Kaniok, E. (2005), Sleutels tot het hart, verhalen en parabels uit Oost en west, Rotterdam: Asoka

Tranenthee

Uil pakte de ketel uit de kast. ‘Vanavond ga ik tranenthee zetten,’ zei hij. Hij zette de ketel op zijn schoot. ‘Zo,’ zei Uil, ‘ik ga beginnen.’

Bron: Lobel, A. (1975), Bij Uil thuis, Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma

Tranenthee
De Uitnodiging

De uitnodiging

Ik hoef niet te weten hoe jij in je levensonderhoud voorziet
Wat ik graag wil weten, is waar jij voor gaat en of jij het aandurft
oog in oog te staan met de verlangens van je hart.

Bron: Oriah Mountain Dreamer, Indiaanse Oudste, De uitnodiging, (oorspronkelijk uit The Inivitation, New York: Harper Perennial, 1999)

X