Systemisch coachen

Systemisch Coachen Systemisch Werk opleidingen

Coaching is gericht op het ontwikkelen van potentiële kwaliteiten van mensen. Een coach stelt samen met zijn cliënt doelen en boort hulpbronnen aan om hindernissen te overwinnen. Systemisch werk maakt middels een opstelling de verborgen dynamieken zichtbaar. Een opsteller brengt ordening en balans aan in de diepere laag onder een vraag. Wanneer we deze twee kwaliteiten en werkvormen combineren dan komen we uit bij systemisch coachen.

In feite voegt systemisch coachen een belangrijke aspecten aan coaching toe:

Het plaatst de vraag van de cliënt in een breder kader door de vraag te stellen: hoe is deze vraag een verschijnsel van het betrokken systeem (gezin, familie, team, afdeling, organisatie)? Systemisch coachen maakt de dynamieken, oftewel de verstrikkingen tussen mensen duidelijk. Dat kunnen zowel dynamieken van nu zijn of verstrikkingen uit het verleden (het systeem van herkomst).

NOBCO logo

Wat leer je in de opleiding Systemisch Coachen?

Je gaat op drie lagen waarnemen en interventies toepassen. Je werkt als systemisch coach op het niveau van de oppervlakte-, diepte- en systemische laag en leert deze lagen met elkaar te verbinden.

 • De oppervlakte laag: een coach werkt allereerst op de oppervlakte laag, de plek waar we vragen en problemen ervaren. Wat is er concreet aan de hand, wat speelt hier?
 • De diepte laag: in de diepte treffen we de emoties, overtuigingen en waarden aan die ervoor zorgen dat we een probleem in stand houden. Wat is er bij mij geraakt waardoor ik dit probleem heb? Dit leidt tot patronen waarin we vast blijven zitten.
 • De systemische laag:

Wat speelt er in het systeem, in het decor waar mijn vraag of probleem is ontstaan? Op welke wijze is dit zelfs een vraag van het systeem? Hoe herken ik het patroon (van de diepte laag) uit eerdere systemen (gezin van herkomst)?

Praktische Informatie

Systemisch coachen is een vervolgopleiding. Ben je al coach? Werk je al met mensen (als leidinggevende bijv.) op een coachende manier? Dan kun je deelnemen aan de opleiding. Wees je ervan bewust dat we op geen enkele manier de basis beginselen van het coachen herhalen. We stappen direct in het systemische coachen en wat daar aan kennis en kunde voor nodig is. Kandidaten die bovenstaande ervaring niet hebben, kunnen eventueel na een individuele mondelinge intake alsnog toegelaten worden tot de opleiding.
Deze opleiding van Vidarte heeft een HBO opleidingsniveau.

De opleiding wordt afgesloten door het presenteren van je eigen groei/proces aan de hand van een reflectieopdracht. De afsluiting wordt eventueel bijgewoond door een externe waarnemer (lid examencommissie).

Deze opleiding is erkend door de NOBCO. Deze instantie heeft aan de opleiding 36 PE-uren toegekend (gebruik code 200706-V-041).

Bekijk de trainingsdata en praktische informatie

Gratis extra’s

Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van het boek “In 10 stappen Systemisch Coachen” van Yvonne Stams en Peter Dalmeijer.

10 stappen syst coachen

In 10 stappen Systemisch Coachen

Ben jij coach en komen de volgende vragen je bekend voor: “Ik kom er als coach niet doorheen, mijn vragen blijven rondcirkelen, hoe kom ik op die laag waar het werkelijk om draait? Wat is de laag waar het allemaal begon en hoe raak ik deze aan en breng ik heling?” Dan is dit een geschikt boek voor jou.

In dit boek leer je om aan de hand van systemisch coachen aangevuld met elementen uit NLP, een diepere laag te bereiken. Zo ontstaat een dynamische vorm van coachen, diepgaand en praktisch tegelijk, waarbij je de systemische laag van de coachee meeneemt in je coaching. Het mooie van systemisch coachen is dat het aansluit bij elke coachingsvorm.

Yvonne en Peter nemen je mee naar de laag van de “verborgen dynamieken”. Deze onzichtbare en onbewuste onderstroom beïnvloedt sterk de overtuigingen en belemmerende gevoelens van mensen. In 10 stappen leer je systemische coachtechnieken, waarmee je jouw impact als coach vergroot. Met de praktische opdrachten aan het eind van elke stap kun je direct aan de slag.

Inhoud van de opleiding

De toepassing van systemische aspecten in coaching geven je veel gereedschap als systemisch coach en daarnaast werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Je werkt aan je eigen imprints en leert vaardig te worden in het werken met systemische werkvormen.

De volgende onderdelen komen aan bod:

 • De 3 systemische wetten in een coachpraktijk toepassen
 • De systemische werkwoorden achter een coachvraag ontdekken
 • Het verbinden van de oppervlakte-, diepte- en systemische laag
 • Het werken met systemische vormen zonder representanten\
 • De systemische Re-imprint: de NLP techniek ‘re-imprint’ op een systemische wijze leren hanteren en ‘vrij’ leren toepassen.
 • Tafelopstellingen binnen coaching brengen.

Theorie en ervaren van systemisch werk gaan, net zoals in al onze opleidingen, ook bij de opleiding Systemisch Coachen hand in hand. Kennis is belangrijk, ervaring nog meer.

Download de extra’s

Download Systemische Vragen bij ‘In 10 Stappen Systemisch Coachen’

Download Systemische Vragen bij boek

Download PDF methode Systemische reimprint

Download Reimprint Techniek

Kwalificatie en diploma

De opleiding bestaat uit 6 dagdelen van 8 uur. De tijdsinvestering naast de opleidingsdagen bestaat uit 3 oefenavonden/-dagen, gemiddeld 3 dagdelen. Tenslotte studie van literatuur uit de manual, gemiddeld 10 uur.

De opleiding wordt afgesloten met het Vidarte certificaat ‘Systemisch Coachen’. Dit certificaat verklaart de deelnemer bekwaam om op een systemische wijze te coachen en daarbij elementen vanuit NLP, familieopstellingen en andere coachtechnieken te kunnen hanteren.

Aanmelden Systemisch Coachen

Wil jij je aanmelden voor deze unieke opleiding? Wij kijken er naar uit je te verwelkomen in Vught!

Kennismaken met Vidarte

Benieuwd wie Vidarte nu écht is? Je kunt heel makkelijk online kennismaken.

Andere Systemisch Werk opleidingen

Heb jij het Systemisch Werk certificaat al of ben je benieuwd naar groeimogelijkheden na deze opleiding? Bekijk de mogelijkheden!

Welkom bij Systemisch Coachen!

Systemisch Coachen kunnen we omschrijven als het gebied tussen coaching en een opstelling. Een systemisch coach neemt de systemische bedding mee in de coaching; de onderliggende laag van betekenisgeving. Je houdt rekening met de systemische wetten en hebt oog hebben voor het groter geheel achter de coachvraag. Je leert meer fenomenologisch werken dan analytisch. Het is veranderwerk op identiteitsniveau, waarbij je gaat werken met karakterstijlen!

 • Je vergroot je coach-toolbox met systemische coachtechnieken
 • Je ontwikkelt een ´oog´ voor het grotere geheel achter een vraag
 • Je gaat systemisch werken zonder opstellingen
 • Je integreert coaching, systemisch werk en karakterstijlen

Peter Dalmeijer
NLP trainer & eigenaar Vidarte

Waarom een opleiding bij Vidarte?

Jij staat centraal

Ons motto is: als het ´goed´ en ´leuk´ is dan is het pas ´fijn´! Het team van bevlogen trainers en opstellers is zeer ervaren in hun vak en doet er alles aan om jouw Systemisch Werk reis meer dan te laten slagen. Onze lesmethode, ruime praktijkervaring als Familie- en Organisatieopsteller, onze heerlijke villa en goed opgeleide mentoren bieden je alle voorwaarden tot een unieke en onvergetelijke Systemische opleiding, want voor ons sta jij, als cursist, centraal.

Opleidingsprofessionals

Vidarte verzorgt sinds 1995 opleidingen in persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Kwaliteit staat hoog in ons vaandel. Onze opleiders scholen zichzelf voortdurend bij in Systemische toepassingen. Vidarte blijft voortdurend in ontwikkeling. We staan midden in het leven, in het centrum van de bourgondische stad ´s-Hertogenbosch.

Referenties

80% van onze cursisten komt bij ons terug en daar zijn we trots op. Vidarte biedt, naast opleidingen, workshops, oefenavonden, een Zomer en Winterevent, bijzondere projecten waardoor je op diverse manieren aan jezelf kunt blijven werken.

Kennismaken?

Kom naar een van onze infoavonden om kennis te maken met onze diverse Systemische opleidingen, de werkwijze en sfeer van Vidarte.

Overtuigd dat dit een opleiding voor jou is? Aanmelden is heel makkelijk!