opleiding organisatieopstellingen

In de opleiding organisatieopstellingen leer je hoe de systemische wetten uitwerken op de werkvloer en in de onderstroom van organisaties en bedrijven. Je leert systemisch te kijken naar veel voorkomende dynamieken in organisaties en daarmee te werken als adviseur en als begeleider van een opstelling. Daarnaast krijg je inzicht over jouw eigen (verborgen) dynamieken als professional.

De opleiding vangt aan met een inleiding in systemisch werk en volgt met deel 2, waarin jouw vermogens tot zelf opstellingen te begeleiden worden geprikkeld.

Wat leer je in de opleiding Organisatieopstellingen?

Tijdens de eerste twee dagen maak je kennis met de methodiek Systemisch Werk. Je maakt opstellingen mee, je gaat representant zijn in opstellingen je kunt jouw eigen ´systeem van herkomst´ laten opstellen. Tevens leer je hier de basale principes van Systemisch Werk zoals de 3 systemische wetten, de systemische werkwoorden en de fenomenologische principes van opstellingen.

In deel 2 leer je zelf opstellingen te begeleiden, het ambacht van de opsteller. Je wordt een organisatieopsteller. Je leert jouw eigen bewegingen en patronen kennen, kunt werken met de systemische dynamieken. Je leert met overdracht en tegenoverdracht te werken en kent daarin jouw eigen valkuilen. Je oefent met de ordeningsprincipes van een opstelling, je leert te vertrouwen op het wetende veld en kunt werken met het lege midden. Je leert te werken met de systemische werkwoorden.

De opleiding geeft je inzicht over de verborgen dynamieken binnen teams en organisaties!

Praktische Informatie

De opleiding bestaat uit 24 dagdelen van 3 uur. De tijdsinvestering naast de opleidingsdagen bestaat uit een reeks oefenavonden/-dagen, dat zijn bijeenkomsten van de mentorgroepen, gemiddeld 5 dagdelen. Tenslotte studie van literatuur uit de manual, gemiddeld 10 uur.

 • Onderdelen:
 • – Generieke dagen (5 dagen verspreid door de opleiding)
 • – Organisatieopstellingen (6 dagen)
 • – Toetsdag (1 dag)

Indien cursisten bij Vidarte de Introductiecursus Systemisch Werk Hebben gevolgd, ontvangen zij een korting op de opleidingskosten.

Trainers

De trainers van de opleiding Organisatieopstellingen, Peter Dalmeijer en Yvonne Stams, hebben de opleiding samen ontwikkeld. Peter is de hoofdtrainer van Organisatieopstellingen, NLP Master Trainer, inspirerend trainer, ervaren opsteller en teamcoach. Yvonne is hoofdtrainer van Familieopstellingen, een opsteller pur sang, een expert in systemisch werk en lichaamswerk. Peter en Yvonne verzorgen samen de generieke dagen.

Deze opleiding is tevens, in combinatie met de opleiding Familieopstellingen, onderdeel van de 18-daagse opleiding Familie- en Organisatieopstellingen.

Programma

Naast de kennismaking met achtergronden en grondbeginselen van systemisch werk, leer je het ambacht van organisatieopstellingen, aan de hand van deze thema’s:

Bekijk trainingsdata en praktische info
 • Verborgen dynamieken en onderstromen binnen organisaties.
 • Verdieping in ordeverstoringen van de dynamiek, de achtergronden er van en oplossingen. Leren bepalen op welk niveau een probleem zich afspeelt.
 • Herkennen en duiden van verborgen boodschappen en systemische dynamieken binnen teams of organisaties. De link naar jouw eigen familiesysteem kunnen leggen.
 • Het begeleiden van ‘live’opstellingen en tafel-opstellingen, een opsteller worden.
 • Het wetende veld, het lege midden en ordeningsprincipes hanteren als opsteller.
 • Ontdekken van jouw eigen bewegingen als opsteller (overdracht-tegenoverdracht).
 • Diverse vormen van opstellingen (teamopstellingen, structuuropstellingen).
 • Problemen of vraagstukken binnen organisaties op een systemische (fenomenologische) wijze benaderen: uitzoomen in plaats van inzoomen.
 • Leiderschap, formele posities en organogram versus systemische- en verborgen dynamieken.
 • Familiebedrijven, levenscycli in organisaties: Universal Cycles of Change.

Theorie en ervaren van systemisch werk gaan, net zoals in al onze opleidingen, ook bij deze opleiding Organisatieieopstellingen hand in hand. Kennis is belangrijk, ervaring nog meer..

Kwalificatie en diploma

De opleiding Organisatieopstellingen van Vidarte heeft een HBO opleidingsniveau en is toelaatbaar voor cursisten met een MBO, HBO of WO vooropleiding. Kandidaten die geen MBO –vooropleiding, of HBO denkniveau hebben kunnen na een individuele mondelinge intake alsnog toegelaten worden tot de opleiding.

De opleiding wordt afgesloten met twee onderdelen. Tijdens een praktijkexamen begeleiden de deelnemers een opstelling. Daarnaast presenteren de deelnemers aan het eind van de opleiding hun eigen groeiproces aan de hand van een reflectieopdracht. Het examen wordt eventueel bijgewoond door een externe waarnemer (lid examencommissie).
Bij afronding van deze opleiding ontvang je het Vidarte certificaat ‘Systemisch werk-organisatieopstellingen’. Dit certificaat verklaart de deelnemer bekwaam en bevoegd om zelf opstellingen te kunnen begeleiden binnen een werkcontext.

Agenda

Startdatum van de Opleiding Organisatieopstellingen:

  • 13 oktober 2021

Kosten

Deze opleiding kost €1.525,-

Locatie

De locatie van de opleiding is Bosscheweg 2A, 5261 AA, Vught.

Aanmelden Organisatieopstellingen

Wil jij je aanmelden voor deze unieke opleiding? Wij kijken er naar uit je te verwelkomen in Vught!

Kennismaken met Vidarte

Benieuwd wie Vidarte nu écht is? Je kunt heel makkelijk online kennismaken.

Andere Systemisch Werk opleidingen

Heb jij al een Systemisch Werk certificaat of ben je benieuwd naar groeimogelijkheden na deze opleiding? Bekijk de mogelijkheden!

Welkom bij Organisatieopstellingen

In de opleiding organisatieopstellingen leer je op een systemische manier naar de dynamieken, vragen of problemen binnen organisaties te kijken. Een organisatieopsteller is minder bezig met de inhoud van de bedrijfsprocessen maar let vooral op de diepere lagen, achter deze processen. Je leert door een systemische bril, fenomenologisch organisatie vraagstukken te benaderen. Je gaat een organisatieopsteller worden en krijgt ook zicht op jouw eigen ´systemische´ bewegingen binnen werksettingen.

 • Je ontdekt de relatie tussen persoonlijke- en organisatie dynamieken
 • Je leert op en diepere systemische laag organisatie issues te benaderen
 • Je wordt een organisatieopsteller, in teams, afdelingen of bedrijven
 • Je leert jouw eigen dynamieken en verstrikkingen herkennen

Peter Dalmeijer
NLP trainer & eigenaar Vidarte

NLP Practitioner

Waarom een opleiding bij Vidarte?

Jij staat centraal

Ons motto is: als het ´goed´ en ´leuk´ is dan is het pas ´fijn´! Het team van bevlogen trainers en opstellers is zeer ervaren in hun vak en doet er alles aan om jouw Systemisch Werk reis meer dan te laten slagen. Onze lesmethode, ruime praktijkervaring als Familie- en Organisatieopsteller, onze heerlijke villa en goed opgeleide mentoren bieden je alle voorwaarden tot een unieke en onvergetelijke Systemische opleiding, want voor ons sta jij, als cursist, centraal.

Opleidingsprofessionals

Vidarte verzorgt sinds 1995 opleidingen in persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Kwaliteit staat hoog in ons vaandel. Onze opleiders scholen zichzelf voortdurend bij in Systemische toepassingen. Vidarte blijft voortdurend in ontwikkeling. We staan midden in het leven, in het centrum van de bourgondische stad ´s-Hertogenbosch.

Referenties

80% van onze cursisten komt bij ons terug en daar zijn we trots op. Vidarte biedt, naast opleidingen, workshops, oefenavonden, een Zomer en Winterevent, bijzondere projecten waardoor je op diverse manieren aan jezelf kunt blijven werken.

Kennismaken?

Kom naar een van onze infoavonden om kennis te maken met onze diverse Systemische opleidingen, de werkwijze en sfeer van Vidarte.

Overtuigd dat dit een opleiding voor jou is? Aanmelden is heel makkelijk!