Maskermaker 2.0

Maskermaker 2.0 is een opleiding van Vidarte. Leer over Karakterstructuren

Karakterstijlen en Systemisch lichaamswerk
In 2012 is Vidarte begonnen met het integreren van Systemisch Werk en de Reichiaanse Karakterstijlen. In deze toenmalige 3 daagse training, (Mijn Persoonlijke Reis) maakten deelnemers een reis door de maskers.

De training is nu uitgegroeid tot een 10 daagse opleiding Maskermaker 2.0 waarbij de karakterstijlen gecombineerd met systemisch lichaamswerk wordt aangeboden. Het boek ‘De maskermaker’ staat centraal in de opleiding.

Wat leer je in de training Maskermaker 2.0?

Deelnemers leren allereerst de vijf karakterstijlen (ook wel ‘masker’ genoemd) te duiden vanuit hun lichamelijke kenmerken. Elke Vidarte opleiding is een integratie van persoonlijke groei en Professionele ontwikkeling. Je leert te werken met de maskers en tevens ga je ook jouw eigen masker ervaren. Door zowel technieken afkomstig uit lichaamswerk als ook systemische vormen werk je aan jouw eigen karakterstijl en leer je in 10 dagen als coach op dit hele basale persoonlijke level te werken.

In de opleiding Maskermaker 2.0 vertrekken we vanuit het model van de karakterstijlen, een model wat de lichamelijke uitdrukking en beleving van de cliënt betrekt in het werk. Tegelijkertijd voegen we nieuwe gezichtspunten toe vanuit de dynamiek van de karakterstijlen en systemisch werk. Door maskers op te stellen gaan we de dynamiek tussen partners, ouders en kinderen of collega’s nog beter begrijpen. Dit vanuit het besef dat wat we bij de cliënt waarnemen voortdurend in beweging is en blijft. Het opmerken en volgen van deze beweging wordt daarbij een wezenlijk onderdeel van de begeleiding.

Leer over karakterstijlen tijdens de opleiding Maskermaker 2.0

Praktische Informatie

De opleiding bestaat uit 20 dagdelen van 3 uur. De tijdsinvestering naast de opleidingsdagen bestaat uit een reeks oefenavonden/-dagen, gemiddeld 5 dagdelen. Tenslotte studie van literatuur uit de manual, gemiddeld 10 uur.

I – Introductie in de karakterstijlen
In deze twee dagen durende introductie (voorheen Mijn Persoonlijke Reis) leer je kennis te maken met de karakterstijlen. Je raakt vertrouwd met de begrippen en gaat al zicht krijgen op jouw eigen karaktertrekken.

II – Verdieping in de karakterstijlen
De volgende 8 dagen ga je inzoomen op de vijf karakterstijlen. Telkens twee dagen werk je met elk masker, zowel langs een lichaamswerk manier als ook vanuit een systemische weg. Hierdoor werk je optimaal aan je eigen patronen en leer je als begeleider (coach, opsteller) te werken met de karakterstijlen. Als begeleider proberen we namelijk vaak zicht te krijgen waar de cliënt ‘vandaan komt’, wat zijn of haar ‘overlevingsstrategie’ is.

Bekijk de trainingsdagen

Daarvoor gebruiken we termen als ‘script’, ‘karakterstijl’ of ‘persoonlijkheid’. En vervolgens diagnostische termen als ‘orale stijl’, ‘masochistische stijl’, enz. Dit in de veronderstelling dat we weten wat we daarmee bedoelen en welke interventies hier geschikt zijn.

De waarheid is echter dat deze ‘stijlen’ allerminst vastliggen, eerder voortdurend in beweging zijn, zowel in de cliënt als in de relatie tot jou als begeleider. Op het moment dat je iets probeert vast te pakken is het vaak al weer veranderd. En daarmee raken we vaker dan we toe willen geven weer enigszins onthand, ook in de interventies die we proberen toe te passen. En zijn we niet altijd zo effectief als we zouden willen.

Kwalificatie en diploma

Maskermaker 2.0 is een vervolgopleiding. Cursisten worden toegelaten wanneer ze gecertificeerd zijn als NLP Practitioner of opgeleid zijn in systemisch werken/familieopstellingen. Kandidaten die bovenstaande opleidingen niet gevolgd hebben, kunnen echter na een individuele mondelinge intake alsnog toegelaten worden tot de opleiding. Deze opleiding van Vidarte heeft een HBO opleidingsniveau.

De opleiding wordt afgesloten met het Vidarte certificaat ‘Maskermaker 2.0′. Dit certificaat verklaart de deelnemer bekwaam om met karakterstijlen te werken op een systemische en lichaamsgerichte wijze.

Aanmelden Maskermaker 2.0

Wil jij je aanmelden voor deze unieke opleiding? Wij kijken er naar uit je te verwelkomen in Den Bosch!

Kennismaken met Vidarte

Benieuwd wie Vidarte nu écht is? Je kunt heel makkelijk online kennismaken.

Andere Systemisch Werk opleidingen

Heb jij het Systemisch Werk certificaat al of ben je benieuwd naar groeimogelijkheden na deze opleiding? Bekijk de mogelijkheden!

Welkom bij Maskermaker 2.0!

Op de eerste plaats introduceren we daartoe een meer nauwkeurige beschrijving van wat de beweging is die binnen iedere karakterstijl plaatsvindt door 4 verschillende posities te beschrijven binnen ieder van deze stijlen. We zoomen als het ware verder in op wat er binnen de stijlen gebeurt. Deze 4 posities worden door de cliënt vaak afwisselend ingezet, deels afhankelijk van de context waarin hij of zij zich bevindt. Op deze manier probeert de cliënt zich te reguleren binnen een gegeven karakterstijl. En iedere positie binnen deze zelfregulering vraagt van jou als begeleider net een ander accent in je benadering en je interventies, als een ‘dans’ waarbij je met de cliënt meebeweegt en hierin vervolgens datgene bijdraagt waarmee de cliënt een nieuwe beweging in kan zetten.

De relatie begeleider – cliënt
Op de tweede plaats onderzoeken we wat er op dit gebied gebeurt in de relatie tussen begeleider en cliënt. Het is al veel langer bekend dat de relatie de belangrijkste factor is in het begeleidingsproces. Maar hoe kunnen we beschrijven wat er gebeurt binnen de therapeutische relatie? Door de diepere lagen binnen de karakterstijlen te onderzoeken, kunnen we beginnen een taal hiervoor te ontwikkelen. Iedere karakterstijl en iedere positie binnen deze stijl heeft zich ontwikkeld in een specifieke context.

Naast de kwaliteit die in de ontwikkelde stijl besloten ligt, is de stijl een defensieve strategie tegen kwetsing, pijn en teleurstelling, een terugtrekken uit het contact. Wat is de context die we als begeleider kunnen aanbieden om de cliënt te verleiden om uit zijn of haar ‘schuilplaats’ te komen en het contact aan te gaan door deze pijnlijke ervaringen heen? En hoe kunnen we hierin ‘dansen’ met de cliënt? Ook voor ons als begeleider vraagt het de voortdurende bereidheid te onderzoeken hoe onze kwetsuren zich hebben opgeslagen in onze karakterstijlen en de defensieve mechanismen die hieruit steeds weer ontstaan.

De reis door de maskers
Door het begrijpen van de theorie van de karakterstijlen en door het persoonlijk te ervaren hoe deze in ons lichaam ‘bewegen’ gaan we middels systemische en lichaamsgerichte vormen op de laag meer zelfregulering in ons lichaam toelaten. Dat is een magisch proces. Naast de vijf klassieke maskers komt ook de dynamiek van symbiose en narcisme uitgebreid bij de opleiding Maskermaker 2.0 aan bod.

Opleiding Maskermaker bij Vidarte

Waarom een opleiding bij Vidarte?

Jij staat centraal

Ons motto is: als het ´goed´ en ´leuk´ is dan is het pas ´fijn´! Het team van bevlogen trainers en opstellers is zeer ervaren in hun vak en doet er alles aan om jouw Systemisch Werk reis meer dan te laten slagen. Onze lesmethode, ruime praktijkervaring als Familie- en Organisatieopsteller, de heerlijke Ridderzaal en goed opgeleide mentoren bieden je alle voorwaarden tot een unieke en onvergetelijke Systemische opleiding, want voor ons sta jij, als cursist, centraal.

Opleidingsprofessionals

Vidarte verzorgt sinds 1995 opleidingen in persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Kwaliteit staat hoog in ons vaandel. Onze opleiders scholen zichzelf voortdurend bij in Systemische toepassingen. Vidarte blijft voortdurend in ontwikkeling. We staan midden in het leven, in het centrum van de bourgondische stad ´s-Hertogenbosch.

Referenties

80% van onze cursisten komt bij ons terug en daar zijn we trots op. Vidarte biedt, naast opleidingen, workshops, oefenavonden, een Zomer en Winterevent, bijzondere projecten waardoor je op diverse manieren aan jezelf kunt blijven werken.

Kennismaken?

Kom naar een van onze infoavonden om kennis te maken met onze diverse Systemische opleidingen, de werkwijze en sfeer van Vidarte.

Ben jij klaar om de kunst van het leven te leren? Aanmelden is eenvoudig!