De oorsprong van Systemisch werken treffen we aan binnen Familiesystemen. In ons gezin van herkomst leren we, volledig onbewust, op onze eigen wijze onze plek in te nemen.

Mensen leven, leren en ontwikkelen zich in verbanden: we maken allemaal deel uit van gezin- en familieverbanden. Elk van deze verbanden kent een eigen dynamiek, een systeemdynamiek, met eigenzinnige wetmatigheden en ordeningen die niet door een enkel individu worden aangestuurd.

Problemen die worden veroorzaakt in het systeem (bijvoorbeeld het gezin van herkomst), moeten ook worden opgelost in dat systeem. Daarbij helpen familieopstellingen!

Wat leer je in de opleiding Familieopstellingen?

Een opstelling maakt verborgen dynamieken zichtbaar. Ieder heeft een eigen plek in het systeem volgens een bepaalde ordening. Het herkennen van deze ordening en de balans tussen geven en nemen, die daaruit voortkomt, geeft ruimte en heling.

Tijdens de eerste twee dagen maak je kennis met de methodiek Systemisch Werk. Je maakt opstellingen mee, je gaat representant zijn in opstellingen je kunt jouw eigen ´systeem van herkomst´ laten opstellen. Tevens leer je hier de basale principes van Systemisch Werk zoals de 3 systemische wetten, de systemische werkwoorden en de fenomenologische principes van opstellingen.

Vervolgens leer je zelf opstellingen te begeleiden, het ambacht van de opsteller. Je wordt een opsteller. Je leert jouw eigen bewegingen en patronen kennen, kunt werken met de systemische dynamieken. Je leert met overdracht en tegenoverdracht te werken en kent daarin jouw eigen valkuilen. Je oefent met de ordeningsprincipes van een opstelling, je leert te vertrouwen op het wetende veld en kunt werken met het lege midden. Je leert te werken met de systemische werkwoorden.

De opleiding geeft je enerzijds inzicht over jouw eigen systemische bedding en je leert door een systemische bril naar je eigen verleden en heden te kijken, alsmede door de bril van naasten in een gezins- en familieopstelling.

familie- en organisatieopstellingen opleiding Familieopstelling opleiding Organisatieopstelling opleiding

Praktische Informatie

De opleiding bestaat uit 24 dagdelen van 3 uur. De tijdsinvestering naast de opleidingsdagen bestaat uit een reeks oefenavonden/-dagen, dat zijn bijeenkomsten van de mentorgroepen, gemiddeld 5 dagdelen. Tenslotte studie van literatuur uit de manual, gemiddeld 10 uur.

 • Onderdelen:
 • – Generieke dagen (5 dagen verspreid door de opleiding)
 • – Familieopstellingen (6 dagen)
 • – Toetsdag (1 dag)

Indien cursisten bij Vidarte de Introductiecursus Systemisch Werk hebben gevolgd, ontvangen zij een korting op de opleidingskosten.

Trainers

De trainers van de opleiding familieopstellingen, Yvonne Stams en Peter Dalmeijer, hebben de opleiding samen ontwikkeld. Yvonne is de hoofdtrainer van Familieopstellingen en een opsteller pur sang, een expert in systemisch werk en lichaamswerk. Peter is NLP Master Trainer, inspirerend trainer, hoofdtrainer van Organisatieopstellingen, ervaren opsteller en teamcoach. De generieke dagen worden door Yvonne en Peter samen gegeven.

Deze opleiding is tevens, in combinatie met de opleiding Organisatieopstellingen, onderdeel van de 18-daagse opleiding Familie- en Organisatieopstellingen.

Programma

In deze opleiding Familieopstellingen ervaar je de bijzondere werking van systemisch werken, voel je de verlichting die eruit ontstaat en leer je zelf de principes van systemisch werk (familieopstellingen) toe te passen:

 • Kennismaking met achtergronden en grondbeginselen van systemisch werk.
 • Leren omgaan met levensthema’s die tijdens opstellingen naar voren kunnen komen.
Bekijk trainingsdata en praktische informatie
 • Verdieping in ordeverstoringen van de dynamiek, de achtergronden daar van en de oplossingen.
 • Leren bepalen op welk niveau een probleem zich afspeelt.
 • Herkennen en duiden van verborgen boodschappen en systemische dynamieken in de menselijke taal en beweging.
 • Het begeleiden van een opstellingen. Een opsteller worden.
 • Ervaren toepassen van de systemische methodieken.
 • Systemische werkwoorden ervaren en zelf toepassen.
 • Het wetende veld, het lege midden en ordeningsprincipes hanteren als opsteller.
 • Ontdekken van jouw eigen bewegingen (overdracht-tegenoverdracht)Het wetende veld, het lege midden en ordeningsprincipes hanteren als opsteller.
 • Ontdekken van jouw eigen bewegingen als opsteller (overdracht-tegenoverdracht).
 • Diverse vormen van opstellingen (teamopstellingen, structuuropstellingen).
 • Problemen of vraagstukken binnen organisaties op een systemische (fenomenologische) wijze benaderen: uitzoomen in plaats van inzoomen.
 • Leiderschap, formele posities en organogram versus systemische- en verborgen dynamieken.
 • Familiebedrijven, levenscycli in organisaties: Universal Cycles of Change.

Theorie en ervaren van systemisch werk gaan, net zoals in al onze opleidingen, ook bij deze opleiding Organisatieieopstellingen hand in hand. Kennis is belangrijk, ervaring nog meer..

Kwalificatie en diploma

De opleiding Familieopstellingen van Vidarte heeft een HBO opleidingsniveau en is toelaatbaar voor cursisten met een MBO, HBO of WO vooropleiding. Kandidaten die geen MBO –vooropleiding, of HBO denkniveau hebben kunnen na een individuele mondelinge intake alsnog toegelaten worden tot de opleiding.

De opleiding wordt afgesloten met twee onderdelen. Tijdens een praktijkexamen begeleiden de deelnemers een opstelling. Daarnaast presenteren de deelnemers aan het eind van de opleiding hun eigen groeiproces aan de hand van een reflectieopdracht. Het examen wordt eventueel bijgewoond door een externe waarnemer (lid examencommissie).
Bij afronding van deze opleiding ontvang je het Vidarte certificaat ‘Systemisch werk-familieopstellingen’. Dit certificaat verklaart de deelnemer bekwaam en bevoegd om zelf opstellingen te kunnen begeleiden binnen een werkcontext.

Agenda

De startdatum van de opleiding is:

 • 13 oktober 2021

Kosten

De kosten voor deze opleiding bedragen €1.525,-

Locatie

De locatie van de opleiding is Bosscheweg 2A, 5261 AA, Vught.

Aanmelden Familieopstellingen

Wil jij je aanmelden voor deze unieke opleiding? Wij kijken er naar uit je te verwelkomen in Vught!

Kennismaken met Vidarte

Benieuwd wie Vidarte nu écht is? Je kunt heel makkelijk online kennismaken.

Andere Systemisch Werk opleidingen

Heb jij het Systemisch Werk certificaat al of ben je benieuwd naar groeimogelijkheden na deze opleiding? Bekijk de mogelijkheden!

Welkom bij Familieopstellingen!

Een familieopstelling maakt verborgen dynamieken van een systeem zichtbaar. Wij maken allemaal deel uit van diverse systemen, families, je gezin, verenigingen. Iedereen gedraagt zich op zijn eigen manier binnen zo’n systeem. We nemen de plek in of een rol aan die we gewend zijn. We nemen, vaak heel onbewust, taken op ons die uiting geven aan wie we zijn. Dit hebben, geheel onbewust, geleerd in ons ‘oersysteem’, ons gezin van herkomst. In de opleiding Familieopstellingen ontdek je enerzijds jouw eigen ‘systemische bedding’ en anderzijds leer je volgens de systemische wetten zelf opstellingen te begeleiden.

 • Je gaat door een systemische bril jezelf en anderen waarnemen
 • Je leert de methodiek familieopstellingen te hanteren
 • Je ontdekt de verborgen dynamieken die in systemen meedraaien
 • Je wordt een opsteller en verrijkt daarmee je vaardigheden

Peter Dalmeijer
NLP trainer & eigenaar Vidarte

Waarom een opleiding bij Vidarte?

Jij staat centraal

Ons motto is: als het ´goed´ en ´leuk´ is dan is het pas ´fijn´! Het team van bevlogen trainers en opstellers is zeer ervaren in hun vak en doet er alles aan om jouw Systemisch Werk reis meer dan te laten slagen. Onze lesmethode, ruime praktijkervaring als Familie- en Organisatieopsteller, onze heerlijke villa en goed opgeleide mentoren bieden je alle voorwaarden tot een unieke en onvergetelijke Systemische opleiding, want voor ons sta jij, als cursist, centraal.

Opleidingsprofessionals

Vidarte verzorgt sinds 1995 opleidingen in persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Kwaliteit staat hoog in ons vaandel. Onze opleiders scholen zichzelf voortdurend bij in Systemische toepassingen. Vidarte blijft voortdurend in ontwikkeling. We staan midden in het leven, in het centrum van de bourgondische stad ´s-Hertogenbosch.

Referenties

80% van onze cursisten komt bij ons terug en daar zijn we trots op. Vidarte biedt, naast opleidingen, workshops, oefenavonden, een Zomer en Winterevent, bijzondere projecten waardoor je op diverse manieren aan jezelf kunt blijven werken.

Kennismaken?

Kom naar een van onze infoavonden om kennis te maken met onze diverse Systemische opleidingen, de werkwijze en sfeer van Vidarte.

Overtuigd dat dit een opleiding voor jou is? Aanmelden is heel makkelijk!