Familie- en Organisatieopstellingen

familie- en organisatieopstellingen opleiding Familieopstelling opleiding Organisatieopstelling opleiding
Bezoek onze informatieavond op 28-9-2021 of 8-11-2021

Systemisch Werk, ontwikkeld door Bert Hellinger is een methodiek die de verborgen dynamieken binnen systemen blootlegt.

De oorsprong van Systemisch Werken treffen we aan binnen Familiesystemen. In ons gezin van herkomst leren we, volledig onbewust,  op onze eigen wijze binnen het gezin onze plek in te nemen. Mensen leven, leren en ontwikkelen zich in verbanden: we maken allemaal deel uit van persoonlijke en sociale verbanden, en niet alleen thuis.

Mensen maken ook deel uit van organisatiesystemen (school, club, bedrijven, teams etc). Een organisatieopstelling is een snelle en intense manier om inzicht te krijgen in de verborgen dynamieken van een organisatiesysteem.

De geïntegreerde opleiding Familie- en Organisatieopstellingen combineert het beste van beiden voor een praktische en volledige toepassing!

NOBCO logo

Wat leer je in de opleiding Familie & Organisatieopstellingen?

Deze opleiding maakt je bewust van jouw eigen systemische dynamieken en leert je als professional (coach, manager, trainer) te werken met het fenomeen opstellingen in brede zin.

Er bestaat een groot verschil tussen familie- en organisatiesystemen. Uiteraard kennen ze dezelfde ‘fenomenologische’ principes; binding, ordening en balans. Organisaties zijn natuurlijk anders dan families. We kunnen een organisatie verlaten en elders gaan werken, maar we zullen altijd kind blijven van onze ouders. Onze familie kunnen we wel verlaten, maar we kunnen onze bloedverwanten nooit ‘ontlopen’. Binnen families geven we veelal het leven aan elkaar door en organisaties houden de samenleving bij elkaar.
De meerwaarde van deze opleiding is tweeledig: het leert je de verbanden te zien tussen persoonlijke patronen (uit het familiesysteem) en dynamieken binnen de organisatie. Tevens leer je het fenomeen opstellingen te hanteren naast je werk als trainer, coach of manager.

Praktische informatie

De opleiding bestaat uit 36 dagdelen van 3 uur (18 dagen). De tijdsinvestering naast de opleidingsdagen bestaat uit een reeks oefenavonden/-dagen, dat zijn bijeenkomsten van de mentorgroepen, gemiddeld 5 dagdelen. Tenslotte studie van literatuur uit de manual, gemiddeld 10 uur. De cursusdagen bestaan uit:

 • Onderdelen:
 • – Generieke dagen (5 dagen)
 • – Familieopstellingen (6 dagen)
 • – Organisatieopstellingen(6 dagen)
 • – Toetsdag (1 dag)

Indien cursisten bij Vidarte de Introductiecursus Systemisch Werk hebben gevolgd, ontvangen zij een korting op de opleidingskosten.

Trainers

De trainers van de opleiding Familie- en Organisatieopstellingen, Yvonne Stams en Peter Dalmeijer, hebben de opleiding samen ontwikkeld. Yvonne is de hoofdtrainer van Familieopstellingen, een opsteller pur sang, een expert in systemisch werk en lichaamswerk. Peter is de hoofdtrainer van Organisatieopstellingen, NLP Master Trainer, inspirerend trainer, ervaren opsteller en teamcoach. Yvonne en Peter verzorgen samen de generieke dagen.

Nog niet helemaal bekend met Systemisch Werk en wil je je nog oriënteren of een geintegreerde opleiding dé optie voor jou is? De Introductie Systemisch Werk is een goede kennismaking met sytemisch werk. Na het volgen van deze cursus heb je een helder beeld van de twee stromen en kun je kiezen voor één of de gecombineerde opleiding!

Deze opleiding is erkend door de NOBCO. Door deze instantie worden aan de opleiding 102 PE-uren toegekend (gebruik code x200706-V-045).

Bekijk de trainingsdagen en praktische informatie

Inhoud van de opleiding Familie- en Organisatieopstellingen

Deze 18-daagse integrale opleiding Familie- en Organisatieopstellingen is opgebouwd uit 2 basisonderdelen; de opleiding Familieopstellingen en de opleiding Organisatieopstellingen:

Opleiding Familieopstellingen
De opleiding Familieopstellingen leert je de verbanden en dynamieken ontdekken binnen familiesystemen. Je leert jouw eigen bewegingen en patronen kennen, kunt werken met de systemische dynamieken. Je oefent met de ordeningsprincipes van een opstelling, je leert te vertrouwen op het wetende veld en kunt werken met het lege midden. Je leert te werken met de systemische werkwoorden.

Opleiding Organisatieopstellingen
Een organisatieopstelling maakt duidelijk hoe de verhoudingen tussen bedrijven, afdelingen,  producten, klanten en visies zijn. Binnen Organisatieopstellingen leer je zelf opstellingen te begeleiden kunnen werken met de systemische dynamieken.. Je oefent met de ordeningsprincipes van een opstelling. De opleiding geeft je inzicht over de verborgen dynamieken binnen teams en organisaties. Ook ontdek je de plaats van jouw eigen gezin in de wijze hoe jij jouw plek inneemt in je werk.

Theorie en ervaren van systemisch werk gaan, net zoals in al onze opleidingen, ook bij deze opleiding hand in hand. Kennis is belangrijk, ervaring nog meer..

Kwalificatie en diploma

De opleiding Familie- en Organisatieopstellingen van Vidarte heeft een HBO opleidingsniveau en is toelaatbaar voor cursisten met een MBO, HBO of WO vooropleiding. Kandidaten die geen MBO –vooropleiding, of HBO denkniveau hebben kunnen na een individuele mondelinge intake alsnog toegelaten worden tot de opleiding.

De opleiding wordt afgesloten met twee onderdelen. Tijdens een praktijkexamen begeleiden de deelnemers een opstelling. Daarnaast presenteren de deelnemers aan het eind van de opleiding hun eigen groeiproces aan de hand vaen een reflectieopdracht. Het examen wordt eventueel bijgewoond door een externe waarnemer (lid examencommissie).
Bij afronding van deze opleiding ontvang je het Vidarte certificaat ‘Systemisch Werk – Familie- en Organisatieopstellingen’. Dit certificaat verklaart de deelnemer bekwaam en bevoegd om zelf opstellingen in iedere vorm te kunnen begeleiden, zowel in een familiesetting als in werkcontext.

Agenda

Deze opleiding start op:

  • 13 oktober 2021

Kosten

De kosten hiervoor zijn €2.250,-

Locatie

De locatie van de opleiding is Bosscheweg 2A, 5261 AA, Vught.

Aanmelden Familie- en Organisatieopstellingen

Wil jij je aanmelden voor deze unieke opleiding? Wij kijken er naar uit je te verwelkomen in Vught!

Kennismaken met Vidarte

Benieuwd wie Vidarte nu écht is? Je kunt heel makkelijk online kennismaken.

Andere Systemisch Werk opleidingen

Heb jij het Systemisch Werk certificaat al of ben je benieuwd naar groeimogelijkheden na deze opleiding? Bekijk de mogelijkheden!

Welkom bij Familie- en Organisatieopstellingen

In de opleiding Familie- en Organisatieopstellingen leer je op een systemische manier naar de dynamieken, vragen of problemen binnen families en organisaties te kijken. Je word je bewust van jouw systemische dynamieken en leert met het fenomeen opstellingen in brede zin te werken. Families en organisaties vormen vaste waarden in onze samenleving. Naast de unieke familie- en organisatieprocessen heeft de opleiding een unieke meerwaarde. Je gaat de gelaagdheid in organisatie dynamieken en persoonlijke patronen van de betrokkenen herkennen.

 • Je wordt een allround opsteller
 • Je kent de werking en principes van Familie- en Organisatieopstellingen
 • Je herkent de jouw eigen systeem dynamische processen
 • Je leert, ook zonder opstellingen door een systemische bril waar te nemen

Peter Dalmeijer
NLP trainer & eigenaar Vidarte

Waarom een opleiding bij Vidarte?

Jij staat centraal

Ons motto is: als het ´goed´ en ´leuk´ is dan is het pas ´fijn´! Het team van bevlogen trainers en opstellers is zeer ervaren in hun vak en doet er alles aan om jouw Systemisch Werk reis meer dan te laten slagen. Onze lesmethode, ruime praktijkervaring als Familie- en Organisatieopsteller, onze heerlijke villa en goed opgeleide mentoren bieden je alle voorwaarden tot een unieke en onvergetelijke Systemische opleiding, want voor ons sta jij, als cursist, centraal.

Opleidingsprofessionals

Vidarte verzorgt sinds 1995 opleidingen in persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Kwaliteit staat hoog in ons vaandel. Onze opleiders scholen zichzelf voortdurend bij in Systemische toepassingen. Vidarte blijft voortdurend in ontwikkeling. We staan midden in het leven, in het centrum van de bourgondische stad ´s-Hertogenbosch.

Referenties

80% van onze cursisten komt bij ons terug en daar zijn we trots op. Vidarte biedt, naast opleidingen, workshops, oefenavonden, een Zomer en Winterevent, bijzondere projecten waardoor je op diverse manieren aan jezelf kunt blijven werken.

Kennismaken?

Kom naar een van onze infoavonden om kennis te maken met onze diverse Systemische opleidingen, de werkwijze en sfeer van Vidarte.

Overtuigd dat dit een opleiding voor jou is? Aanmelden is heel makkelijk!