Wat is systemisch werk?

Wat is systemisch werk?

Systemisch werk is een door Bert Hellinger ontwikkelde methode die we zijn leren kennen onder de titel Familieopstellingen. Als vervolg op reeds bestaande systeemtheorieen is Hellinger begonnen met het letterlijk neerzetten van een systeem (gezin, team, bedrijf) waarbij representanten leden van het systeem voorstellen. Dus is Systemisch werken geen therapie maar een filosofie en het heeft tot doel de verborgen belemmeringen binnen een systeem zichtbaar te maken. Ieder mens heeft een plek in zijn systeem van herkomst (het gezin). Er dient sprake te zijn van ordening, waardoor ieder zijn eigen plek binnen het systeem kan innemen. Het kennen van de eigen plek en het gekend worden in de eigen plek geeft acceptatie. Bij ons is Systemisch Werk bekend in de vorm van familieopstellingen en organisatieopstellingen.

Systemisch Werk – Verborgen dynamieken

Mensen leven, leren en ontwikkelen zich in verbanden: in gezinsverband, familieverband, teamverband. Elk van deze verbanden kent een eigen dynamiek, een systeemdynamiek, met eigenzinnige wetmatigheden en ordeningen die dus niet door een enkel individu worden aangestuurd. Problemen die worden veroorzaakt in het systeem, moeten ook worden opgelost in het systeem. Hierdoor is Systemisch Werk dus bij uitstek geschikt om de verborgen dynamiek van het verband zichtbaar te maken. Ieders plek in het systeem is geordend. De ordening en de positie zien die anderen innemen in het systeem, geeft ruimte en zingeving.

Introductie tot Systemisch Werk

Heb je interesse in Systemisch Werk? Wil je eerst kennismaken en dus ervaren wat het is voordat je besluit of je verder wil gaan met een opleiding in Systemisch Werk bij Vidarte? Schrijf je dan nu in voor de introductie workshop Introductie tot Systemisch Werk.

X