Ubuntu

studiegroep

Persoonlijke Groei

Wat leer je?

In hun zoektocht naar inspirerende sprekers voor de Vidarte Podcast serie ‘Duiken in Dynamieken’ zijn Yvonne en Peter in contact gekomen met Annette Nobuntu Mul. Het leverde een prachtig gesprek op over Ubuntu (ga op Spotify naar de Vidarte podcast), maar dat niet alleen.

Annette is de oprichtster van Ubuntu Society, voorzitter van Stichting Ubuntu Nederland en Hoofddocent van de opleiding ‘Ubuntu,Leiderschap & Burgerschap’ aan de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden.

In 2018 verscheen haar boek Opsoek naar Ubuntu. Vorige maand verscheen de Ubuntu MOOC (Massive Open Online Course). Een online opleiding over Ubuntu. Het raakte ons (Yvonne en Peter) meteen, Ubuntu heeft zo enorm veel raakvlakken met systemisch werk. We behoren allen tot hetzelfde veld. Ubuntu vormt ook een van de de wortels van het werk van Bert Hellinger.
Wanneer er sprake is van optimale verbinding, wanneer we rusten op onze eigen plek en er is sprake van een juiste uitwisseling dan leven we de Ubuntu filosofie.

Annette legt uit: Om vanuit het diepgewortelde mens- en wereldbeeld van Ubuntu een constructieve bijdrage te leren leveren aan een inclusieve, rechtvaardige samenleving en duurzame aarde. Voor ons en onze nog niet geborenen.

Hoe kun jij jouw talenten of de kwaliteiten van jouw organisatie inzetten voor de wereld?

Op die vraag geeft de Ubuntu MOOC antwoord. Vanuit de Afrikaanse filosofie Ubuntu biedt deze nieuwe online opleiding hoop en perspectief. En ook concrete handvatten hoe je samen met bijvoorbeeld collega’s, medebestuurders, en medestudenten kunt bouwen aan een inclusieve en duurzame wereld.
In een wereld waarin protocollering, digitalisering en de dagelijkse praktijk van targets en competitie vaak doelen op zich lijken te worden zoeken we in de Ubuntu MOOC naar nieuwe wegen waarin medemenselijkheid, dialoog, tussenruimte, compassie en duurzaamheid sleutelbegrippen zijn. Met telkens weer de terugkerende vraag: Hoe draag ik/dragen wij bij aan een inclusieve samenleving en duurzame aarde?

Praktische informatie

Indeling

Wanneer we een mooie groep verzameld hebben, dan gaan we in het voorjaar van 2023 van start met de VOSU. Ieder gaat individueel door de video,s en oefeningen van de MOOC heen.
Vervolgens hebben we 6 live bijeenkomsten van een dadgdeel bij Vidarte.

We gaan samen door de reflectie- en samenwerkingsoefeningen heen, we ondersteunen elkaar bij de eindopdracht en werken aan de verdieping van onze Ubuntu kennis. Annette Nobuntu Mul komt daarbij 2x naar Vidarte om ons extra te begeleiding en verdieping te bieden.

Tevens hebben we een bijzondere Afrikaans getinte slotbijeenkomst. Voor de VOSU draagt elke deelnemer € 100.- bij aan directe kosten die we samen maken. Deze kosten blijven in de groep en bekostigen de bijzonderheden waardoor we het mogelijk kunnen maken.

Peter heeft online vragenuur op dinsdagavond 18 april 2023.

De aanmelding voor de online vragenuurtjes doe je via: info@vidarte.nl
Je krijgt dan een Zoom link toegestuurd.

De aanmelding voor de MOOC doe je via: https://isvw.nl/ubuntu/.
De aanmelding voor de Vidarte online studiegroep Ubuntu (VOSU) doe je via een mail naar info@vidarte.nl.

Inspiratie

Trainer

Studiegroep Ubuntu

Eerstvolgende startdatum

Alle openstaande startdata

Gerelateerde cursussen