Look and feel

Kijk eens in de spiegel ?

Ring the bells that still can ring
forget your perfect offering.
There is a crack in everything
that’s how the light gets in.

Anthem. Leonard Cohen, The future – 1992

Durf jij in de spiegel te kijken of om feedback te vragen? Het is vaak een hele kunst voor ons om de feedback, die op ons afkomt, aan te nemen zonder dat we ons afgewezen voelen. We houden dan het liefste het gedrag, dat we niet aan de buitenwereld willen tonen, in onze schaduw. Daarmee hopen we onszelf nog als acceptabel of zelfs perfect te kunnen presenteren.

In Anthem legt Leonard Cohen ons uit dat dit niet kan: Denk maar niet dat je jezelf aan de wereld kunt tonen als ‘perfect’. In ieder van ons zit wel een ‘crack’ en dus juist daar komt het licht binnen. Een prachtige samenvatting van ‘mens-zijn’. Het is aan ons of we die crack willen tonen en er aan werken. De plek van verwonding is namelijk de plek van heling, oftewel achter de  crack ligt de heling. Het heeft dus geen zin om er voor weg te lopen, mensen hebben je crack allang gezien.

De boodschap van Leonard: hou van je cracks en laat het licht erop schijnen als je er aan wilt  werken. Je kunt pas bij de door jou gewenste situatie komen als je de huidige situatie erkent.

Trouw aan je Systeem en trouw aan jezelf
De regisseur van mijn eigen leven
Andere berichten