Systemisch leiderschap

Team

Het trainingsprogramma systemisch leiderschap wordt door Vidarte aangeboden als een in-company training voor (team)leiders en managementteams.

 Systemisch Werk: tools voor leiders

 Systemisch werk kunnen we omschrijven als een filosofie en een ambacht dat uitstekend bijdraagt aan leiderschapsontwikkeling. De kracht van een leider bestaat niet uit de kennis van het vakgebied maar gaat vooral over het leider-zijn van professionals. Systemisch werk geeft de leider een systemisch bewustzijn met oog voor de systemische dynamieken in teams en organisaties. Leiders leren ‘uitzoomen’ en gaan kijken naar het grotere geheel en verbanden op een zogenaamde fenomenologische wijze. In de training beiden we u een inleiding tot het werken met (organisatie of team) opstellingen, werkvormen die verborgen dynamieken zichtbaar maken. Een krachtige leider is zich bewust van systemische dynamieken, kan daarbinnen bijdragen aan gezonde verhoudingen en ondersteunt teams/professionals naar hun top-performance.

Een systemisch leider zijn

De plek van de leider, dat is de essentie waar systemisch leiderschap vertrekt. Wanneer leiders zich bewust zijn van systemische dynamieken dan sturen ze optimaal (in de onderstroom) naar gezonde verhoudingen. Systemische leiders gaan uit van een fenomenologische grondhouding, zijn zich bewust van hun overdracht en zijn in staat om aan de hand van systemische werkvormen een werkbaar relatiecontract aan te brengen.

Een systemisch brengt een team/organisatie naar:

  • Een gezonde wijze van onderling (ver-)binding: ieder hoort er volwaardig bij.
  • Een heldere ordening, waarbij mensen hun eigen plek kunnen innemen.
  • Een goede balans tussen geven en nemen.
  • Bijdragen aan ‘holding space’, een bedding vormen voor professionals.
  • Zonodig toepassen van systemische werkvormen en (tafel-)opstellingen.
  • De organisatie herkennen als een levend systeem met eigen dynamieken.

In de spiegel kijken

Dit programma draagt vooral bij aan het innemen van een gezonde ‘plek’ als leider en laat u tevens in de spiegel kijken. Wanneer ga ik van mijn plek af? Hoe raak ik verstrikt in verstorende patronen? Hoe draag ik bij tot onveiligheid of polarisatie? Ons gezin van herkomst is het eerste systeem waarin we leiderschap (ouderschap) hebben ervaren: welke referentie ervaring heb ik met leiderschap en hoe heeft mij dat gevormd als de leider die ik nu ben?

Voor meer informatie

We komen graag naar u toe om uw vraag te verkennen en een aanbod te overhandigen. Neem contact op met Vidarte voor een kennismakingsgesprek.

Andere in company trainingen

Coachend leiderschap

Team opstelling &

Systemisch teamcoaching

Vidarte team opstelling