Organisatie opstelling

Organisatie

Maak verborgen dynamieken zichtbaar

Wanneer er een vraag of probleem ontstaat hebben we vaak de neiging om te willen inzoomen op het probleem. De oorzaak van dit probleem bevindt zich vaak op een ander niveau of gebied. Een organisatieopstelling maakt het geheel zichtbaar en zoomt uit in plaats van in. Een organisatieopstelling is een instrument dat blokkerende processen zichtbaar maakt. Het brengt patronen aan het licht en geeft ons de mogelijkheid om zogenaamde ‘verstrikkingen’ te herstellen. Opstellingen maken deel uit van diverse organisatie- en teamcoach programma’s. Vidarte biedt ook een losse opstelling aan om een specifieke vraag helder te krijgen.

In een opstelling werken we (veelal) met representanten (stand-ins), die de belangrijke personen en elementen (bijv de leidinggevende, directeur, medewerkers, product of dienst, de klant, etc.) behorende bij het vraagstuk vertegenwoordigen.

Binnen of buiten uw organisatie

 Het liefst werken we in een opstelling werken met ‘representanten van buiten’, personen die niet verbonden zijn aan de organisatie en/of vraag. Het is in bepaalde situaties mogelijk om medewerkers van de organisatie in te zetten als representant van bijv. een afdeling, persoon of product. U kunt bij ons een losse opstelling aanvragen, dat kan bij Vidarte plaatsvinden, met representanten of in de organisatie, al of niet met medewerkers van de organisatie. Een opstelling kent altijd een voorgesprek en een adviesgesprek achteraf. Belangrijke systemische vragen zijn:

  • Waar is dit verschijnsel (dit probleem) een oplossing voor?
  • Welke patronen worden door dit probleem helder gemaakt?
  • Wat is er niet ingesloten (dus buiten gesloten) dat wel bij de organisatie hoort?
  • Wat mag nog heel gemaakt worden, wat ligt nog onafgemaakt, niet geïntegreerd op ons te wachten. Wat is er nog niet geheeld en hebben we aan te kijken?

Voor meer informatie

We komen graag naar u toe om uw vraag te verkennen en een aanbod te overhandigen. Neem contact op met Vidarte voor een kennismakingsgesprek.

Andere in company trainingen