Look and feel

Ik voel dat het gaat gebeuren

I gotta feeling,
that tonight’s gonna be a good night.
That tonight’s gonna be a good good night.
Tonight’s the night, let’s live it up.
I got my money, let’s spend it up.
Go out and smash it, like “oh my God”.
Jump off that sofa, let’s get get off.

I Gotta feeling. The Black Eyed Peas, David Guetta, Frédéric Riesterer: I gotta feeling (single) – 2009

Ken je dat gevoel: je maakt deel uit van een groep, er ontstaat een euforische sfeer en je gaat er in mee? Een gevoel van groepsanker! Een situatie waarin de groep een stemming heeft geankerd (als een soort Pavlov respons in het meervoud).

Ik ben, eerlijk gezegd, nogal kritisch naar muziek en teksten. Sommige dingen kunnen voor mij echt niet. Ik zal bij voorbaat muziek van mijn muzikale helden kopen en anderen, die niet in mijn straatje passen, daar zal ik me voor afsluiten, ik zap het weg of zet het af. En toen gebeurde het. Carnaval in Oeteldonk zoog me mee zonder kritisch te willen zijn. In de beroemde spiegeltent zong de hele groep alle liedjes mee, dus ik ook. Smartlappen moeten nu eenmaal lekker ‘bekken’ om het in volle borst mee te kunnen zingen. Als daar een tenenkrommend rijmschema voor nodig is dan doen we dat.

Hazes was de meester in deze dichterlijke vrijheid. Ik kende de tekst en artiest van deze meezinger niet en na drie Oeteldonkse dagen zong ik het ook uit volle borst mee. Het liedje bleef in mijn hoofd rondzingen en in nuchtere toestand las ik wat ik eigenlijk zo overtuigd meezong. Voor elke sfeer is blijkbaar een liedje en deze Jan Smit klassieker is een kraker. Waar de nacht symbool staat voor amoureuze momenten, wordt het hier gebruikt voor de donkere fase in een leven. De ochtendzon, die de nacht doet verdwijnen, zorgt dat ik jou zie… en wat rijmt er op ‘zie’? Juist; dan klinkt een symfonie, waardoor ik ineens veel van je hou.. en mijn hart open staat voor jou. Dat is pas een zonsopkomst, heel Volendam en Oeteldonk gelooft het. Kunst! Ik rijd in de auto, zet de radio aan, Jan zingt en ik zing met een big smile weer mee. Zo werkt ankeren.

Elk gedrag is context afhankelijk! Dat betekent dat we pas weten wat het gedrag betekent als we de context kennen. Als iemand op straat staat te schreeuwen kan dat van alles betekenen. Die persoon heeft een aanrijding gehad en is geschrokken, of net een grote prijs in de loterij gewonnen, of misschien wel een spin in de auto zien lopen. Pas als we het kader kennen dan weten we wat het gedrag betekent.

We kunnen ook toekomstig gedrag in een kader zetten, een zogenaamde pre-frame. Ik schep al een bepaalde verwachting of sfeer door vooraf een stemming te creeren. Mohammed Ali kon dat als geen ander, hij vertelde voor de wedstrijd in geuren en kleuren in welke ronde zijn tegenstander neer zou gaan. Zijn pre-frame over een toekomstige wedstrijd bracht hem al in een onoverwinnelijke stemming. Ali heeft de pre-frame als het ware uitgevonden.

Coaches en trainers gebruiken deze vorm bewust. Je zet iets vooraf al in een bepaald kader en dat brengt je in de juiste energie. Ik voel dat we gaan winnen, dit wordt mijn wedstrijd, dit is mijn dag, we gaan knallen.

De eerste keer toen ik onderstaande hit hoorde was ik meteen verkocht, wát een pre-frame! Een vette groove met een catchy tekst en je hebt een hit. Het is het gevoel aan het begin van een warme zomerse zaterdagavond. Je bent jong en gaat op stap.. en je weet het: vanavond gaat het gebeuren. Je voelt het. “I gotta feeling, that tonight…Go out and smash it”! Het werkt als een mantra, een voorspellende trance toestand die vaak ook nog gelijk krijgt. Dat is de kracht van een pre-frame. Tevens is het de kern van de Wet van Aantrekking, wat je uitzendt krijg je terug! Waar kun jij in een pre-frame gebruiken om een optimale energie te bereiken?

Alles heeft zijn prijs
Zie mij, dit is mijn leven
Andere berichten