Look and feel

Ik hou van jou maar ik ben van mij

Op `t ijs wil ik schaatsen
en zelf zien hoelang het houdt.
Op `t koord wil ik dansen,
gevaarlijk? dat laat me koud.
Ik ga voor geen risico opzij,
`t leven is van mij.
Ik hunker naar vriendschap
en wil graag geborgen zijn.
Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn,
maar vraag niet mijn leven.
Dat kan ik jou niet geven, mijn leven is van mij.

Mijn leven is van mij. Michael Kunze / Sylvester Levay. Pia Douwes, Elisabeth (musical) – 2000.

De grote kunst van elke relatie: hoe krijgen we een optimale verbondenheid zonder ons gebonden te voelen? Drie essentiële waarden vormen een gezonde basis voor een volwassen relatie: liefde, verantwoordelijkheid en vrijheid. Liefde is de motor en start van een relatie. Als de liefde de bron is dan kunnen we er ook weer naar terug, zelfs als de een laag modder over die bron is komen te liggen.

Ieder neemt de eigen verantwoordelijkheid voor zijn eigen gedrag. Dat lijkt vanzelfsprekend en makkelijk, maar dat is nu de reden waarom we persoonlijke groei nastreven: om de eigenaar van onze eigen keuzes, belemmeringen en weerstand te zijn.

En dan de derde waarde van een relatie: vrijheid, ‘mijn leven is van mij’, haast tegenstrijdig. Een ieder die zich volkomen vrij voelt binnen het afgesproken kader van de (gelijkwaardige) relatie, zal daarin het gelukkigst zijn. Dat is de kunst van relaties. Persoonlijke groei is een grotere uitdaging wanneer je een relatie hebt, er is meteen een spiegel, die de effecten van je gedrag teruggeeft. Hoe mooi is het als je kunt zeggen: ´ik hou van jou, maar ik ben van mij´!

Laat je emoties zien, puur zoals je het voelt
Ken je verlangen en je tekort
Andere berichten