Nieuws

Hoe OK ben jij met jezelf?

Er zijn vier levensposities die je kunt innemen en die je waarneming en communicatie bepalen.
– Ik ben OK, jij bent OK.
– Ik ben OK, jij bent niet OK.
– Ik ben niet OK, jij bent OK.
– Ik ben niet OK, jij bent niet OK.

Vanuit welke levenspositie kijk jij naar de wereld?
Hoe zie jij jezelf?
Hoe zie jij de ander?

Uit de praktijk

Ik maak met tape een kruis op de grond. ‘Dit is het OK-venster. Het heeft vier vensters. Elk venster staat voor een manier waarop ik mezelf en de ander zie.’ De groep is stil. Iedereen voelt aan dat er iets gaat gebeuren. Ik licht de vier vensters toe en vertel dan mijn levensverhaal. Hoe ik als blij kind van ‘ik ben OK, jij bent OK’ naar het venster ‘ik ben niet OK, jij bent OK’ ben gegaan toen ik naar school ging en begon te twijfelen aan mezelf. Het verhaal grijpt mezelf ook aan terwijl ik ook mijn ervaringen in de andere twee vensters vertel. Dan nodig ik de leden van de groep uit om op te staan en een plek in het OK-venster in te nemen: ‘Welk venster geeft het beste aan hoe jij nu in het leven staat?’ Bijna iedereen loopt resoluut naar één plek. Ik nodig iemand uit om te vertellen over haar plek. Ze staat zo ver mogelijk van het middelpunt in het venster ‘ik ben niet OK, jij bent niet OK’. Er ontstaat een intiem gesprek waarbij de leden van de groep eigenlijk pas voor het eerst echt contact met elkaar aangaan.

OK-venster
De vier posities uit het OK-venster vormen één van de centrale concepten uit de Transactionele Analyse, afgekort TA. De TA is een praktisch toepasbare theorie over gedrag, communicatie en verandering. De modellen en begrippen zijn bruikbaar als je jezelf beter wilt begrijpen, effectiever wilt omgaan en communiceren met anderen en als je meer autonome keuzes wilt maken in je werk en privéleven.

TA
De TA vindt zijn oorsprong in de psychotherapie als een krachtige methodiek om ‘patiënten’ volledig mede-eigenaar te maken van hun eigen genezingsproces. Geestelijk vader is Eric Berne (1910-1970) en onder zijn bezieling is de TA uitgegroeid tot een mondiale theorie met toepassingen op vier hoofdgebieden: psychotherapie, onderwijs, organisatie en coaching.

Coaching
In coaching biedt de TA heldere taal, inzichtelijke modellen en krachtige interventies. Het OK-venster gebruik ik zelf regelmatig in coaching.

Uit de praktijk
Lola staat al jaren voor de klas. Ze vraagt mij om coaching. In ons eerste gesprek vult Lola haar OK-venster in door intuïtief grafisch weer te geven vanuit welke levenspositie zij haar werk beleeft (zie afbeelding). Hieruit wordt duidelijk dat Lola haar werk vooral beleeft vanuit het venster: ik -, jij +.
Dit inzicht geeft een duidelijke beginsituatie aan. ‘Zo wil ik het niet meer’, zegt ze resoluut. We onderzoeken samen wat er gebeurt in elk van de vier vensters. Wat zijn de overeenkomsten? Wat zijn de verschillen? En wat is het verschil dat het verschil maakt tussen ‘ik ben niet OK’ en ‘ik ben OK’?

Ben je nieuwsgierig geworden naar coaching met het OK-venster? Dan is de 6-daagse opleiding Coachen met Transactionele Analyse misschien iets voor jou!

Vidarte Zomer Plaza 2018
Peter Dalmeijer over de Master Coach Opleiding; Systemisch Coachen
Andere berichten