Look and feel

Congruentie: ik geef woorden aan mijn gevoel

What’ll you do when you get lonely
And nobody’s waiting by your side?
Layla, you got me on my knees.
Layla, I’m begging darling please.
Layla, Darling, won’t you ease my worried mind?
Like a fool, I fell in love with you.
You turned my whole world upside down.
Layla…

Layla. Eric Clapton / Jim Gordon: Derek & the Domino’s, Layla and other assorted love

‘Lichaam en geest vormen samen een cybernetische eenheid’, dat wil zeggen dat ons lichaam en onze geest elkaar wederzijds beinvloeden en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is een systeem, een eenheid. We zijn congruent als we met onze woorden uitdrukking geven aan wat we van binnen voelen. Congruentie wil zeggen dat ik van buiten toon, wat ik van binnen voel. Vaak is dat een kunst. Als iemand vraagt: ‘hoe gaat het’, dan hebben we vaak de neiging om ‘goed’ te zeggen, ook al is dat niet zo. Geef jij uiting aan je emoties, toon jij je gevoel zoals je het ervaart?

Ik denk dat ik meteen congruentie heb gehoord toen ik Eric Clapton over Layla hoorde zingen. Eigenlijk zonder te weten waarover hij zong. Layla, een van de weinige echte rock-klassiekers, heeft voor mij twee betekenissen. Eric Clapton nam het op samen met Duane Allman (van The Allman Brothers Band), twee meesterlijke bluesgitaristen die vol passie (en pijn) tegen elkaar op duelleren. Niet lang na de opname verongelukt Duane.

Verder is Layla de uiting van een onbeantwoorde liefde. Clapton was smoorverliefd op Patty Boyd, de vrouw van zijn vriend George Harrison (The Beatles). Patty koos voor George en Clapton schreeuwde zijn pijn eruit in Layla. Pijn heeft al vaker bewezen een krachtbron voor een monsterhit te zijn. Nadat Clapton (4 jaar later) afgekickt was van heroïne en de relatie tussen Boyd en Harrison ten einde was, is hij alsnog met Patty Boyd getrouwd, voor wie hij later Wonderful tonight schreef.

Zo zie je maar: uiting geven aan je pijn heeft een helende werking en kan de basis vormen voor, misschien wel, het grootste succesnummer uit je leven. Ga je gang!

Feeling Good
Met mijn hand in jouw handschoen
Andere berichten